Doorgaan naar content
Corus Advies

Van TenderNed tot Negometrix: de grootste valkuilen

Zoeken naar, bekijken van en inschrijven op aanbestedingen? Daar zijn inmiddels aardig wat verschillende platforms voor. U kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met TenderNed, Negometrix, Aanbestedingskalender, CTM Solution of Ariba. Omdat de wereld van aanbestedingen al ingewikkeld genoeg is, maken wij u graag wat wegwijs in de verschillende platforms.

TenderNed: voor alle aanbestedingen

Zeker weten dat u alle (interessante) aanbestedingen ziet? Kijk dan op TenderNed. Hier worden alle nieuwe aanbestedingen aangekondigd. Met CPV-codes en trefwoorden kunt u een zoekopdracht instellen, zodat u de passende aanbestedingen in uw inbox ontvangt. Voor het bekijken van een aanbesteding heeft u genoeg aan een Interesseprofiel. Wilt u ook kunnen reageren of inschrijven op aanbestedingen, dan zult u een bedrijfsaccount moeten aanmaken waarbij u inlogt door middel van eHerkenning.

Een deel van de aanbestedingen wordt niet alleen aangekondigd op TenderNed, maar ook gepubliceerd. Hier kunt u dan het bestek downloaden, vragen stellen en de inschrijving indienen. Als een aanbestedende dienst voor de publicatie een ander platform heeft gekozen, dan staat onder het tabblad Publicatie de link naar de publicatie op dit andere platform.

Aanbesteding platform Negometrix3: handleiding nodig

Een aanbesteding zoeken op Negometrix3 is iets wat we niet aanraden. Liever zoekt u de aanbesteding op TenderNed en klikt daar op de juiste Negometrix-link. Zelfs het hebben van het juiste unieke tendernummer is geen garantie voor het tevoorschijn toveren van de aanbesteding. Gewoon niet aan beginnen dus.

Aan de slag met een aanbesteding op Negometrix? Geef uzelf de tijd om wegwijs te worden in dit systeem, want erg intuïtief is het niet voor inschrijvers. Duidelijk ook niet voor de inkopers, want iedere aanbestedende dienst gebruikt het weer anders. Dat zorgt voor rariteiten bij de te beantwoorden vragen; zo zijn de te zetten vinkjes vaak niet logisch en moeten er verplicht stukken geüpload worden bij vragen waar geen document bij hoort.

Ook wij – als ervaren gebruikers – vinden soms pas na veel gemopper en hoofdschudden ons antwoord.

Het beantwoorden van de vragen kan in de Vragenlijsten. Hierin dient u met elk onderdeel in te stemmen door ‘ja’ aan te vinken. Vooral niet te lang over nadenken, want ‘nee’ aanvinken betekent automatisch uitsluiting.

De relevante tenderdocumenten verwacht u waarschijnlijk onder ‘Tenderdocumenten’. Helaas gaat deze vlieger niet altijd op. Een aanbestedende dienst kan ook besluiten een deel van de informatie enkel onder ‘Vragenlijsten’ te plaatsen, en de planning apart onder 'Planning'. Het is dus aan te bevelen om op álle mogelijke plekken documenten te downloaden. 

Mercell en NegometrixPortal

Mercell is Europees marktleider als het gaat om aanbestedingssoftware. Sinds februari 2021 heeft Mercell het in Nederland meer bekende Negometrix overgenomen. Daarom heet Negometrix dan ook Mercell Nederland.

NegometrixPortal (voorheen Commerce-hub) was overzichtelijker dan Negometrix3, maar bevatte nog steeds de nodige verrassingen. Inmiddels is NegometrixPortal onderdeel geworden van Negometrix4. Dit Platform is nog zo nieuw dat we er niet al te kritisch over willen zijn, maar er warm voor lopen doen we nog niet. 

Het stellen van vragen voor de Nota van Inlichtingen is wel verbeterd ten opzichte van NegometrixPortal. Maar helaas zijn de documenten van het bestek nog steeds niet in één keer te downloaden. Heeft u een fanatieke aanbestedende dienst die tientallen stukken heeft bijgevoegd, dan bent u dus even bezig met het één voor één downloaden hiervan. Hier wordt wel aan gewerkt door Negometrix dus hopelijk is dit nadeel binnenkort achterhaald.

Veelbelovend platform Altura

Tot slot: Altura. Altura een snelgroeiend en veelbelovend platform waar je alle informatie van alle aanbestedingsbronnen op één plek kunt vinden. Dat biedt veel voordelen. Met een gedetailleerd filtersysteem vind je snel welke aanbestedingen interessant zijn voor jouw organisatie. Lees hier meer over Altura.

Algemene tips

Bent u van plan in te gaan schrijven op een aanbesteding? Lees dan niet alleen de documenten door, maar kijk ook op het betreffende platform welke documenten geüpload moeten worden. Bij Negometrix3 betekent dit dat u bij de vragen in de Vragenlijst ‘ja’ moet aanklikken, want soms verschijnt pas daarna het verzoek om een document toe te voegen.

Maak vervolgens voor uzelf een lijstje van alle aan te leveren documenten. Zet erbij of ze wel of niet ondertekend moeten worden. En vermeld of ze vóór of na gunning aangeleverd moeten worden. Zo houdt u overzicht op wat u te doen staat en kunt u bij het indienen van de inschrijving checken of u niets vergeet.

Het is daarnaast aan te raden de documenten en het platform te bestuderen vóór het verstrijken van de deadline voor het stellen van vragen. Zo kunt u de onduidelijkheden (die u geheid gaat tegenkomen) nog voorleggen aan de aanbestedende dienst. 

Loopt u vast bij het gebruiken van uw aanbesteding platform?

Loopt u toch vast? Dat is geen schande! Ook wij – als ervaren gebruikers – vinden soms pas na veel gemopper en hoofdschudden ons antwoord. Alleen omdat we de aandachtspunten en valkuilen uit de praktijk kennen, komen we er uiteindelijk uit. Dat dit ook wordt verwacht van ondernemers – die hier zelden of voor het eerst mee werken, en die veel dringender dingen met hun tijd te doen hebben – is bijna onredelijk te noemen. Maar goed, wij bieden u graag hulp aan bij uw aanbestedingen.

Lees ook

In 3 stappen de aanbestedende dienst voor u winnen

In een ‘gewoon’ verkoopgesprek lukt het prima om uw product of dienst te verkopen. Waarom lukt dat dan niet zo lekker als het op papier moet? In deze blog laten we zien hoe u in 3 stappen de aanbestedende dienst voor u kunt winnen met een inschrijving.